Oru Taimeõlitööstus

Kvaliteetsed õlid ja õlitooted

Pakume GMO-vaba sojakooki

Oru Taimeõlitööstus pakub GMO-vaba sojakooki Eestis aretatud ja kasvatatud sordist “Laulema”. Valk 36,50%, toorrasv 11,28%, niiskus 8,61%.

  • Hind:
    10-200kg 0,48€/kg +KM
    200-1000kg 0,46€/kg +KM
    alates 1000kg 0,44€/kg +KM

Esimesena Eestis pressib Oru Taimeõlitööstus kohalikul põllul kasvanud sojast sojaõli

2018. aasta veebruarikuu läheb Eesti põllumajanduse ajalukku – esimesena Eestis pressib Oru Taimeõlitööstus kohalikul põllul kasvanud sojast sojaõli. Nii öelda sojaahela loomisega, mille hulka kuulub sordiaretus, seemnepaljundus, sojakasvatus ning ümber töötlemine, tehti Eestis algust aastal 2010. Nüüd on jõutud ahela viimase lüli ehk sojaõli pressimiseni.
Sojaõli algmaterjaliks on siinsamas Eestis välja aretatud sojasort Laulema.

Uue õli näol on tegu on väga kvaliteetse tootega.

Mitme biokeemilise näitaja poolest konkureerib sojaõli isegi sellise klassikuga toiduõlide maailmas nagu seda on oliiviõli, mille positiivsete ja tervistavate omaduste loetlemiseks kuluks väga pikk aeg.

Sojaõli suureks plussiks peetakse fosfolipiid letsitiini rohket sisaldust. Suur hulk tööstuslikult ja meditsiiniliselt kasutatavast letsitiinist saadaksegi tänapäeval just sojast. Lisaks on sojaõli rikas ka omega-3 rasvhappete poolest.

Vähem tähtis pole asjaolu, et Eestis kasvatud soja on erinevalt paljudest maailma sojakasvatuspiirkondade saadustest GMO vaba.

Õli eraldamise järel saavad oma magustoidu ka põllumajandusloomad. Pärast õli eraldamist jääb nimelt alles sojakook, mis on üks põllumajandusloomade ja –lindude söödaratsiooni põhikomponentidest.

Sojakook on olemuselt valgurikas ning selle omadused sarnanevad loomse valgu omadustele, seetõttu on loomade organismil mainitud toodet kergem omastada võrreldes teiste jõusöötadega – nagu näiteks rapsikook . Sojakook sisaldab umbes 44% valku.

Kõike eelnevat arvestades pole ime, et kodumaise sojatoodete vastu on teiste hulgas suur huvi ka kohalikel looma- ja linnukasvatajatel.

Siiani Eestis kasutusel olevast sojast toodab Euroopa ise toodab kõigest 25 protsenti. 75 protsenti valgust tuuakse sisse väljastpoolt. Nimetatud asjaolu on miski, mida kogu Euroopa tahaks muuta. Pole uudis, et inimesed eelistavad üha enam kohalikke, kodus valmistatud tooteid ning soovivad tarbida… Continue reading

Projekt: Kõrgendatud oomega-3 rasvhapete sisaldusega õlide tootmisvõimaluste ja nende rasvhapete eraldamise meetodite uurimine

Projekt: Kõrgendatud oomega-3 rasvhapete sisaldusega õlide tootmisvõimaluste ja nende rasvhapete eraldamise meetodite uurimine
euroopaliitProjekti lühikirjeldus: Toetuse abil uuriti koostöös Eesti Maaülikooliga, kas linaõlist oleks võimalik kontsentreerida või eraldada asendamatuid rasvhappeid nagu oomega-3 ja oomega-6.
Projekti eesmärk: Välja selgitada, millised meetodid võiksid sobida ekstraheeritud ja külmpressitud linaõlidest oomega rasvhapete eraldamiseks, teostada eelkatseid.
Projekti tulemus: Linaõlist on võimalik asendamatuid rasvhappeid kontsentreerida, kuid metoodika vajaks veel täiendamist ning tuleks teha lisakatseid. Samuti oleks vaja uurida, milline meetod sobiks tööstuslikuks mastaabiks kõige paremini.

Projekti toetas EAS Innovatsiooniosaku raames.

Toetuse summa oli 3 920.00 eurot.

Projekti rahastas Euroopa Regionaalarengu Fond

Külastage meid Maamessil 2016!

Maamess2016_poster_small Oru Taimeõlitöösuse AS osaleb sel aastal juba traditsiooniks saanud Maamessil. Leiate meid C-hallist (C-37). Maamess 2016 toimub Tartu messikeskuses, 21.-23. aprill. Maamess on avatud:

  • Neljapäev, 21. aprill kell 10-18 (ametlik avamine kell 12.00)
  • Reede, 22. aprill kell 9-18
  • Laupäev, 23. aprill kell 9-16

Tutvustame messil rapsi- ja linakooki, mis on väärtuslik loomasööt nii veistele, sigadele kui ka hobustele. Lisaks saab tutvuda erinevate õlidega –

  • külmpress rapsiõli, mahe – toodetud Orul
  • külmpress linaõli – toodetud Orul
  • külmpress kanepiõli, mahe – toodetud Saksamaal, villitud Orul
  • külmpress kõrvitsaõli, mahe – toodetud Saksamaal, villitud Orul
  • külmpress seesamiõli, mahe – toodetud Saksamaal, villitud Orul

Kuum- ja külmpress-rapsikoogi keemiline koostis

Maailmas kasutatavatest rapsisöötadest on kõige levinum rapsisrott, mille keemilist koostist, toiteväärtust, kvaliteeti ja paljusid muid söötmisega seotud aspekte on eri maade teadlased uurinud nii monogastriliste kui ka mäletsejaliste söötmisel. Rapsikoogi kasutamise kohta erinevate loomaliikide söötmisel leiab erialasest kirjandusest aga oluliselt vähem informatsiooni. Continue reading

Öko sertifikaadid

Certificate

Vaata lisaks ka: eestiolid.eu